A válságkezelési szakértő szerint amíg, mondjuk, húsz évvel ezelőtt tíz csődhelyzetben lévő cégből három megmenthető volt, addig ma ugyanez az arány kis túlzással százból három. A problémák már bőven a háború előtt elkezdődtek.

A fő kérdés az lesz, hogy a recesszió mennyi ideig fog tartani. Mivel ez a válság kivétel nélkül mindenkit érint, az általános fogyasztási kereslet visszaesése miatt pesszimista a bekövetkező csődök számában. Úgy gondolja, hogy a 2008-as válságnál is jóval nagyobb csődhullám sújtja majd a magyar vállalkozói szektort. A kulcskérdés az lesz, hogy egy vállalkozás mennyi tartalékot tudott ez idáig felhalmozni − mondta el Zavagyil Zoltán, a BDO Pénzügyi Tanácsadó Zrt. befektetési igazgatója, válságkezelési szakértő a Menedzsment Fórumnak adott interjújában.

Hozzátette:

a fentiek mellett a tömeges csődhullám nagysága függ a hitelezők, a finanszírozók pénzügyi helyzetétől is. Egy vállalkozás megmaradása vagy csődbemenetele szempontjából az is nagy kérdés lesz, hogy a banki szektort milyen állapotban találja a válság. Valószínűsítem, hogy a bankok a növekedő kockázatok miatt szigorítják a monitoringrendszerüket. Ők is félnek egy tömeges csődhullámtól, ezért jóval szigorúbb követeléskezelésre rendezkednek be, ami megint nem a sikeres reorganizáció malmára hajtja a vizet.

A szakértő véleménye szerint amíg, mondjuk, húsz évvel ezelőtt tíz csődhelyzetben lévő cégből három megmenthető volt, addig ma ugyanez az arány kis túlzással százból háromra tehető. Fontos változás, hogy korábban befektetőből volt hiány, ma viszont sorban állnak egy ígéretes lehetőségért. Az infláció miatt mindenki menekül a pénztől, de nagyon nehéz épkézláb befektetési lehetőséget találni.

Zavagyil Zoltán szerint a problémák már bőven a háború előtt elkezdődtek.

A gazdasági recesszió előszele már 2018 második felében érződött. De akkor a jegybankok pénznyomtatása, az állami szerepvállalás még elodázta a bajt. A Covid alatti állami szerepvállalás erre a mentőöv tendenciára még szintén ráerősített. De nem lehet büntetlenül belenyúlni a gazdaság természeti törvényeibe. Ez olyan, mintha a gravitációt mint fizikai törvényszerűséget figyelmen kívül hagynánk. Egy darabig persze lehet, de aztán ha ki kell szállni a védettséget jelentő űrhajóból, akkor újra két lábbal kell járni a földön

− mondta.